Történet

Történet

SporTolna

A helyszín Szekszárdtól mintegy 20 km-re fekvő üdülőtelep: Fadd-Dombori. A Duna holtága mellett fekvő táj önmagában is festői, ideális kikapcsolódásra, aktív pihenésre. A hely elnyerte a megyében a kis Balaton nevet, mert a strandolás mellett vízi sportokra és csónakázásra is alkalmas. Az üdülőtelep hossza mindössze 4-5 km.

A Vasi Vasember és szolnoki Tisza Nonstop nagy sikerű versenyek hatására, 1984. év végén Czencz Péter kezdett foglalkozni azzal a gondolattal, hogy ezek mintájára, de mégis eltérő és bizsergetően új dologgal is próbáljanak meg kirukkolni. A program kidolgozásában két régi sportbarátja, Csutorás József és Nemes Miklós sietett a segítségére. Mivel a triatlon versenyszámait: az úszást, a kerékpározást és a futást külön-külön nagyon sokan kedvelik, ez adta az ötletet ahhoz, hogy a triatlont a váltóval új köntösbe öltöztessék. 

A mottó:

Én úszom, Te kerékpározol, Ő fut. Már csak egy jó fantázianévre volt szükség, no meg egy mecénásra. Klein József találta ki a SporTolna nevet, és Alföldi Imre, a COOPTOURIST szekszárdi kirendeltségének vezetője biztosította a gazdasági hátteret.

A verseny rendezői:

COOPTOURIST Szekszárd, KISZ Tolna megyei Bizottsága, Tolna megyei KISZÖV, Szakszervezetek Tolna megyei Tanácsa, Tolna megyei Tanács V.B. Testnevelési és Sporthivatal, KISZ Szekszárdi Városi Bizottsága. A szervező bizottságot 11 fő alkotta.

1985
1985. augusztus 3
1985

1985. augusztus 3-án ünnepélyes megnyitóval kezdődött a kétnapos verseny. Az első napon a mini triatlont rendezték meg, 500 m úszás - 25 km kerékpár - 5 km futás távokon. A nőknél 2 korcsoportban hirdettek eredményt (25 év alatt és felett), míg a férfiaknál háromban (16 év alatt, 17-30 év, 30 év felett). A nők abszolút győztese Spanicsek Tünde, a férfiaké Halász Zoltán, mindketten aktív szekszárdi kerékpárversenyzők voltak. A vasárnapi triatlonváltó sporttörténeti eseménynek számított, hiszen először rendeztek ilyen jellegű versenyt. A távok nőknél: 2.5-45-10.5 km, férfiaknál: 2.5-90-21 km. Barátok, ismerősök és nem utolsó sorban családok kalkulálhattak a három sportággal, ki minek mestere, melyik számban induljon. Végül is 46 férfi és 10 női csapat mérte össze tudását a váltóban.

A verseny népszerűségét növelte az, hogy minden induló egyéni emblémával ellátott pólót kapott. A díjak között szerepelt még a legjobbaknak járó 2 utazási utalvány Bükfürdőre, és 3 db hétvégi utazás két személyre Tolna megyében. Szombat esti programként a szabadtéri színpadon kultúrműsorok kínáltak kikapcsolódási lehetőséget. A verseny során a szervezőbizottság segítségére volt a gyors tájékoztatás érdekében a szekszárdi SZÜV számítógépes csoportja. Nekik köszönhetően valamennyi résztvevő magkapta az eredménylistát. A verseny műsorvezetője Rózsa B. György volt.

Az esemény jól sikerült, 310 fő vett részt, ebből a mini távon 122.

 • 310 fő résztvevő – ebből: 73 nő, 237 férfi.
 • 14 éves 35 fő
 • 15-30 évesig 98 fő
 • 30-50 évesig 48 fő
 • 50 év felett 15 fő
 • az összes induló 25 %-a tanuló.
 • A Domboriban versenyzők 73 százaléka először indult triatlonversenyen

A verseny előkészületeihez, a részvevők felkészüléséhez, a propagandához hozzájárult a SporTolna főpróbája, azaz a népszerű olimpiai ötpróba akció, amit egy hónappal előtte tartottunk.

Az úszás kis próbájára a verseny helyszínén, Domboriban került sor, s még ugyanezen a napon a Szekszárdi Városi KISZ Bizottság meginvitálta a kétkerekes sportágat űzőket a Gemenci Nagydíj Nemzetközi Országúti Kerékpáros Verseny közbeiktatott amatőr versenyén való részvételre /különböző korcsoportokban/. A felkínált lehetőséggel többen éltek.

Összefoglalva elmondható, hogy az első triatlon elérte célját:

 • Tömegeket mozgósított, nemre és életkorra való tekintet nélkül.
 • Ki-ki edzettsége, igénye szerint választhatott sportágat.
 • Lehetőség volt a folyamatos felkészülésre, biztosítani lehetett a fokozatosság elvét.
 • A felhívás 1984 decemberében az ország minden megyéjébe már eljutott .
 • Költségkímélő volt a részvevőknek, 200 Ft nevezési díjat kellett fizetni. A rendező szervek és a 26 támogató intézmény összesen 92.000,- Ft-ot biztosított, ebből volt fedezve a díjazás és az egyéb kiadások is.
 • A társadalmi összefogást mutatja, hogy a SZÜV számítógépes csoportja segített a gyors értékelésben, a honvédség sátrakat, a BM az útvonalat CB-vel biztosította stb.
 • Úgy látta mindenki, ezt a versenyt folytatni kell.

 

1986
1986. augusztus 16-17
1986

1986. augusztus 16-17-én rendezték meg a következő, II. SporTolnát. A cél az volt, hogy a sikeres versenyszámokat tovább folytassák, és valami újdonság is bevezetésre kerüljön. A távokat kissé megváltoztatták: a minit: 1-25-5 km-re, a váltót a nőknél 2-45-10.5 km-re, a férfiaknál 4-90-21 km-re. Újdonság volt a csak férfiaknak megrendezett egyéni verseny 4-90-21 km-es távon és a gyerekek pajtás triatlonja. Az ifjak versenyét a Magyar Öttusa Szövetség is támogatta díjakkal. A gyerekversenyek beindításának ötletét az adta, hogy az ide szükséges kitartás, bátorság, a versenyláz nyújtotta pszichés élmény egyfajta sportos szemléletű indíttatást adhat a jövő generációjának. Valamennyi induló a verseny végén ajándékot kapott. Nevezési díjat nekik nem kellett fizetniük. A 200 m-es úszást a biztonságos vízmélységben a strandon rendezték, ezt a 3 km-es kerékpározás és az 1 km-es futás követte. A legifjabb korosztálynál a fizikai képességek próbáját egy elméleti és gyakorlati KRESZ vetélkedő előzte meg.

A sprint versenyen indulóknak 200 Ft-os nevezési díjat kellett fizetni, amiért minden nevező emblémázott törölközőt kapott ajándékba. A megmérettetésen részt vettek Mizsér Attila és Maracskó Tibor öttusa világbajnokaink, hogy ez által is tovább népszerűsítsék a triatlon sportágat. Mizsér saját bevallása szerint a kerékpározásban járatlan volt. Ezt bizonyította sajnálatosan az, hogy az utolsó kanyart túl nagy sebességgel vette be, s a kerékpár ledobta őt. Az est folyamán öttusázóink videofilmes élménybeszámolót tartottak az év öttusa-világbajnokságról, ahol Attila világbajnok lett. Schirilla György, aki évek óta a jeges Duna átúszását űzte, közreműködött a szervezésben. Sátrában bárkinek rendelkezésére állt saját készítésű kenőcseivel és frissítőivel, akit gyúrni, masszírozni vagy ápolni kellett.

"Egy ilyen szintű verseny megrendezése nehezebb, mint egy teljes műsorú női-férfi atlétikai versenyé. Ennek ellenére a rendezők kitettek magukért, úgyhogy a sportolóknak nem lehet okuk a panaszra. Egyébként nagyra értékelem a tömegsport mozgalmakat, hiszen az eltespedt magyarság nagy részét sikerül ilyen alkalmakkor felrázni kábultságából. Az atlétikát a sportok királynőjének nevezik, véleményem szerint a triatlon megérdemli a sportok királya kitüntető címet"- nyilatkozta Schirilla.

Az eseményen összesen 445 fő, közöttük 97 hölgy indult, 170 a mini távon és 63 a hosszú távon, 44 a pajtás versenyen valamint 56 csapat a váltóban.

Szombat este kocogásra hívták a vendégeket, a nézőket, az üdülőket. A szervezők véleménye szerint a ma kocogójából a holnap triatlonistája lesz. A verseny legfiatalabb versenyzője 9, a legidősebb 72 éves volt. A szervezők mintegy 50 vállalattól, intézménytől kaptak támogatást. Ilyen érdeklődés reményében az 1987-es rendezvényt már egy hetesre tervezték.

1987
1987. augusztus 15-16
1987

Az 1987. augusztus 15-16-i versenyt az égiek nem vették a kegyeikbe. Hűvös, esős idő fogadta az indulókat. A Pajtás versenyen már 3 korcsoportban hirdettek eredményt: (10 év alatt, 11-12 év, 13-14 év) 200 m úszás,5 km kerékpár és 1 km távokon. A előző év kerékpározás távját felemelték 3-ról 5 km-re. A mini távon pedig lecsökkentették a kerékpározás távját 25 km-ről 20-km-re. Ebben az évben már a nőknek is szerveztek egyéni versenyt 2-45-10.5 km-es távokon is. A váltóban kikötötték, hogy igazolt versenyző saját sportágában nem indulhatott. A 200 Ft-os előnevezési díj mindkét napi versenyre jogosított, ám a helyszínen már 250 Ft-ot kértek ezért.

Megvalósították a tervet: abban az évben először egyhetes pajtás tábor várta azokat a diákokat, akik elméleti és gyakorlati képzésben akartak részesülni a verseny előtt. A Schirilla György vezette táborban 111 gyermek és 32 felnőtt vett részt. A megyei KÖJÁL-nak köszönhetően az indulni szándékozók egy alapos egészségügyi vizsgálaton estek át. A táborlakók dr. Frenkl Róberttel, a TF professzorával is találkozhattak, aki az egészséges életmóddal kapcsolatban számos tanáccsal látta el őket. Velük tartózkodott a tábor ideje alatt egy számítógépes szakember is, aki a számítástechnika rejtelmeivel ismertette meg őket. A Pajtás tábor mellett egy felnőtt tábort is szerveztek a régi KISZ táborban, ahol szakemberek irányításával fakultatív felkészülési lehetőséget biztosítottak. A részvevők száma meghaladta a háromszázat. Dieter Bremer , aki az NSZK Triatlon Szövetségében a válogatott csapatért volt felelős, ellátogatott Domboriba, és előadást tartott a táborlakóknak. A III. SportTolna kudarccal fejeződött be. A sikeresen megrendezett pajtás, mini és váltó-versenyek után az időjárás megtréfálta a nem kellőképpen felkészült rendezőgárdát. A víz 18 C-os volt, és a nagy széltől erősen hullámzott. Az egyéni versenyben indulóknál már annyira felerősödött a szél, hogy az úszótáv felénél elhelyezett fordítócsónakot elvitte a helyéről. Az valószínűleg nem volt a körülményeknek megfelelően lehorgonyozva. A részvevők az élen úszó versenyzők kivételével nem találták meg a fordítót. A nagy hullámzástól nem lehetett látni, nem tudtak tájékozódni a versenyzők. A triatlonosok tömegesen kecmeregtek ki a partra, többnyire ott, ahol eszükbe jutott. A rendezőségnek nem sikerült úrrá lenni a helyzeten. A versenyt le kellett állítani. A hullámzás tovább erősödött, ezért nem lehetett újraindítani az úszást. Egyórás tanácskozás után a távokat a felére csökkentették (45 km kerékpár és 10 km futás). Ám nem tájékoztatták a futófordítókat a mérsékelt futótávról, így többen túlfutottak az 5 km-es fordítón.

A verseny értékelése után a rendezőknek el kellett dönteni, hogy szükség van-e a SporTolnára. Egy jól szervezett verseny lebonyolításához a szervezők alaposabb, összehangolt előkészítő munkájára lett volna szükség.

1987. november 21-én megalakult a Magyar Triatlon Egyesület. Elnöke dr. Dombóvári Ottó, helyettese Móricz István, főtitkára Baranyai László lett. Ebben az évben lépett be Magyarország az Európai Triatlon Unióba (ETU).

1988
1988-ban augusztus 13-14
1988

1988-ban augusztus 13-14-én rendezték meg a IV. triatlon viadalt. A mini, a pajtás és a váltók távjai változatlanok maradtak, melléjük felvették a műsorba a középtávú női és férfi egyéni versenyt

2-90-21 km-es távokon. Ezen az országos bajnokságon csak 14 év felettiek indulhattak. Jef Conings, az ETU elnöke is megtekintette az összecsapást. Elismeréssel nyilatkozott a szervezésről, csak a verseny szakaszokon elhelyezett frissítőállomások számát kevesellte. A rendezvény történetében először a különböző távú versenyek felvették a fő szponzoruk nevét. Így indulhattak a versenyzők a Népszava mini triatlonon vagy a gyermekek a Gábriel pajtás triatlonon.

1988. augusztus 8-14. között ismét megrendezték a felkészítő szünidei tábort, amely 190 gyereket fogadott. A tábor vezetője Fazekas Lajos, a Magyar Öttusa Szövetség szakfelügyelője, szakmai irányítója pedig Schirilla György volt. Az edzéseket a táborban tanárok felügyelete és állandó orvosi ellenőrzés mellett folytatták, figyelembe véve a gyerekek életkorát és fizikai állapotát. Az egyhetes programban kirándulás, labdajátékok, evezés, gemenci kirándulás és szörfözés is szerepelt. A gyerekeket faházakban helyezték el, naponta ötszöri étkezést kaptak 1400 Ft térítési díjért. A részvevők nevezési díj befizetése nélkül indulhattak a versenyen, és emblémázott törölközőt kapott minden táborlakó.

Az előző évben alakult Magyar Triatlon Egyesület tagtoborozó felhívást intézett a programfüzetben az indulókhoz. Ígéretei szerint a tagjaik számára az edzésekre és az összes versenyekre biztosítást nyújt, s néhány versenyre nevezési díjkedvezményt ad. A rendszeresen megjelenő kiadványában aktuális információhoz juttatja a tagságot a hazai és nemzetközi triatlonélet eseményeiről, a kedvező sportszerbeszerzési lehetőségekről.

Az 1988. évi verseny már nemzetközi lett, cseh, jugoszláv, osztrák és lengyel sportolók is rajthoz álltak. Az összes indulók száma a IV. versenyen az elsőhöz képest már megkétszereződött, 626-an indultak . A legnagyobb létszámnövekedés a pajtás triatlonon volt, hiszen itt 146 gyerkőc állt rajthoz. A mini távon indulók létszáma megegyezett az előző évi 170 fővel, az I. Triatlon Hosszútávú Országos Bajnokságon 9 hölgy és 82 férfi állt rajthoz, Baranyai Judit és ifj. Sáthy István győzelmével végződött ez a kemény, sporttörténeti erőpróba. A hangosbemondónál Budaváry Miklós hirdette az eredményeket. A díjátadások során felhangzott egy szignál. Az ütemes zeneszóra egyszerre verődtek össze a tenyerek, így minden jutalmazott induló vastapsot kapott. Az egyik váltócsapatban az úszást az alsó végtagok nélküli Dukai Géza teljesítette, az élmezőnyben végzett. A sportember a mozgássérültek olimpiai kerettagjaként vett részt a versenyben,a hálás közönség nagy tapssal fogadta a vízpatron.

1989
1989-ben megalakult a Magyar Triatlon Szövetség
1989

1989-ben megalakult a Magyar Triatlon Szövetség. Elnökének Maracskó Tibort, alelnököknek dr. Dombóvári Ottót és Kocsis Árpádot, főtitkárnak Czencz Pétert választották.

Fadd-Domboriban 1989-ben először már országos bajnokságként rendezték meg a mini versenyszámot. A nők mezőnyében 85-en indultak, Lenti Anita diadalmaskodott, a férfiaknál 266-an, itt Kropkó Péter volt a győztes. A pajtások versenyében 157 gyermek ismerkedett a triatlonnal, a váltó-versenyben 240-en váltották egymást, mellettük 104-en vállalták a középtávú verseny nehéz erőpróbáját. Míg a hölgyek közül kilencen, a férfiak bátrabbak voltak, 95-en álltak rajthoz a 2-90-21 km-es távokon.

A Mini Triatlon OB-én rajthoz állt a Sztár Trió is: Zalatnay Sarolta, Szikora Róbert és Maracskó Tibor összeállításban. 2 fő hiányzott ahhoz, hogy a rendezvény elérje az ezer fő indulót.

Avignonban ebben az évben megalakult az ITU (International Triatlon Union) 30 tagországgal. Elnöke Les McDonald. Ott került megrendezésre az első rövid távú világbajnokság tíz magyar indulóval.

1990
1990
1990

1990. A verseny eddigi főrendezője, Czencz Péter lemondott tisztségéről az MTSZ-ben vállalt tisztsége miatt. Helyét a már évek óta a verseny szervezésében tevékenykedő Vida Mihály vette át. Azóta is szaktanácsadóként közreműködik Czencz. A gazdasági ügyeket a Cooptourist helyett a megyei sporthivatalban tevékenykedő Tornóczky Istvánné, Julika intézte 2012-ig, sajnálatos haláláig.

Augusztus 11-én a pajtás és a mini OB megrendezésére került sor. Másnap ismét kipróbálhatták erejüket az igazán edzettek a középtávú versenyen. Csak a 18. életévüket betöltött sportolók indulhattak itt. A váltó alkalom volt a sportbaráti kapcsolatok szerzésére. Eredményt 50 év és 100 év alatti, 100 év feletti, illetve családi váltókban hirdettek. Ez a program 4 famíliát mozgatott meg.

1991
1991. augusztus 10-11
1991

1991. augusztus 10-11-én sorra kerülő VII. triatlonverseny első napján két számot rendeztek meg. A pajtás versenyt változatlanul a 0.2-5-1 km-es távokon. A nevezési díj 30 Ft/fő volt, az ajándék pedig egy hajpánt. Az Európai Triatlon Ranglista Verseny keretein belül a triatlonisták a rövid távon indultak (1.5-40-10). Az első 150 férfi és női helyezett sportpólót kapott ajándékba, a további helyezettek fejpántot. Vasárnap a mini triatlonon indulók már csak 700 m-t úsztak az eddigi 1 km helyett, a kerékpár- és futótáv változatlan maradt. A 150 Ft-os nevezés díjért sildes sportsapkát kaptak az élen végzők. A váltóversenyen egységesen a 2-45-10 km lett a táv, külön lettek értékelve a nők és a férfi csapatok. A 100 Ft/csapattag díjért sportzokni volt az ajándék. A nevezési díj a verseny idejére a versenyzők biztosítását is magába foglalta.

A versenyen a váltó 51 hölgyet és 288 férfit mozgatott meg, valamint 6 család mérte össze a tudását ebben a számban. Népszerű volt a mini távú versenyszám is, ott 425-en indultak.

1992
1992
1992

1992-től Vida Mihály munkáját Módos Ernő segítette, mint a szervezőbizottság elnöke. Ettől az évtől kezdve a több mint 100 fős addigi önkéntes rendező gárda a munkájáért tiszteletdíjat kapott. A Testnevelési Egyetem által szervezett középfokú edzői tanfolyam egyhetes gyakorlati táborát is itt bonyolították le. Vida Mihály 1994-ben kitelepült az Egyesült Államokba. Módos Ernő munkájában nagy segítségre volt Aczélos József, Varga Béla, Mészáros László, Radva Ferenc, még napjainkban is Kovács András, aki a versenyirodát vezeti, Kuhl Mihály a futó szakágvezető, Gergelics István úszás szakágvezető és Madaras Zoltán kerékpár szakágvezető.

A VIII. 1992. évi verseny repertoárját mountain bike triatlonnal bővítették. Távjai: 300 m úszás, 15 km terepkerékpározás, 3 km futás. Nevéhez illően az abszolút női-férfi első helyezett díja egy hegyi kerékpár volt. A szombati napon szerepelt még a pajtás és a mini verseny is, ami egyben sprint OB is volt. A vasárnapi váltóversenyen csökkentett távokon indultak a nevezők. Az úszás 2 km-ről 1,5-re mérséklődött, a kerékpározás 45 km-ről 40-re. Ezen a napon a tövid távú verseny is rendeztek. Az ajándékok között ebben az évben is hajpánt, sportsapka, zokni és póló szerepelt. Valamennyi táv célba érkezője között egy edzőkerékpárt sorsoltak ki.

1993
1993
1993

1993-ban már a IX. triatlon versenyt rendezték meg Fadd-Domboriban. A nevét kinőve már triatlon fesztiválról beszélhetünk, mert a rendezőség már komplett sport és kulturális programról gondoskodott a versenyzők és a látogatók szórakozására. Már a pénteki, első napon egy Durillo tésztaparti várta a triatlonosokat, hogy megfelelő kalóriával rendelkezzenek az elkövetkező napokban. A többfajta tésztát a szabadban, élőzene kísérete mellett fogyaszthatták el a versenyzők. Szombaton a pajtás versenyen 3 korcsoportban indultak az ifjabbak: újonc, gyermek és serdülő. A sprint OB-t is csak 4 futamban tudták lebonyolítani a nagy indulói létszám miatt. Az országos bajnokokat egy éttermi fogadásra invitálta a rendezőség a megmérettetés után. A 3. napon a váltó és az rövid távú verseny került megrendezésre.

Azok között, akik augusztus 10-ig előneveztek, olaszországi kirándulást és párizsi utat sorsoltak ki, ezzel is csökkentve a nagyszámú helyszíni nevezés adminisztrációját. A sprint OB-n indulóknak kötelező lett a licence - a versenyengedély. Aki ezzel nem rendelkezett, az napi 80 Ft-ért napi engedélyt válthatott. A rajtszámon már számítógépes vonalkódot helyeztek el a könnyebb azonosítás miatt.

1995
1995
1995

Az 1995-ös SporTolna a DILI futammal és a tészta partival kezdődött. Ebben az évben a Cerbona futamaiban a gyermek és ennél hosszabb serdülő (0.5-12-2km) távokon is országos bajnokokat hirdettek. A 3. napon a verseny történetében először egy új, kicsit eltérő sportág jelent meg. A quadriatlon, a triatlon kajakozással megtoldott testvére. Egyaránt rendeztek mini OB-t és váltót, valamint a Quadriatlont az 500 m-es úszó, a 2 km-es kajak, 10 km-es kerékpáros és 2 km-es futó távokon.

A váltó már nélkülözhetetlen volt a programból, úgymint az egyéni futam is (1-30-7). A résztvevők száma meghaladta a bűvös ezrest, 1194 fő. A nevezői létszám, - van aki több versenyszámban is indult - sokkal magasabb volt ennél, 1505 főt regisztrálták.

A bolyozást a Magyar Triatlon Szövetség külön engedélye alapján kísérleti jelleggel engedélyezték. Az áttétel-szabály értelmében a gyermek, serdülő és ifjúsági korcsoportokban a pedál egy teljes fordulata alatt a kerék maximum 7,49 m-t haladhatott. Az OB-k első 10 helyezettjének és sorsolással további versenyzőknek a kerékpárját ellenőrizte a versenybíróság.

1996
1996
1996

1996-ban a XII. sporTolnán a menetrend már tradicionális. Új versenyszámként debütált a TVK, azaz a Továbbjutsz Vagy Kiesel. Ez a meghívásos, pénzdíjas versenysorozat a bánki és a balassagyarmati futamot követően a 3. állomáshoz érkezett Fadd-Domboriban. A 3 futam alapján a legjobb 32 férfi és 16 női triatlonista kap meghívást a tiszaújvárosi fináléra. A győztesek jutalma: utazás a hawaii Ironmanre. A triatlonisták 300 m-t úsztak, 8 km-t tekertek és 2 km-t futottak. A mezőny fele minden futam után kipottyant, míg csak két versenyző maradt pályán. A 2 legfittebb férfi 5-ször, a hölgy 4-szer tette meg a távot. A startpisztoly félóránként dördült el, egy-egy kör között csak 4-5 perc jutott a pihenésre.

A bolyozást csak a sprint OB-n, a felnőtt, a szenior és a junior kategóriákban engedélyezték. Az indulók emblémázott pólót, sportzoknit és Cornexi csemegéket kaptak.

1997
1997. augusztus 1-3
1997

1997. augusztus 1-3-án megrendezett verseny első napját ismét színesítették egy új programmal, a toronyfutással. A versenyközpontban álló hatemeletes torony 102 lépcsőjének megmászása nem könnyű feladat. Mégis többen vállalkoztak erre. A sportos futamok megegyeztek az előző évivel. Újdonság azonban, hogy a támogatók között megjelent a Paksi Atomerőmű, mint a BIZTonságos ATOM serdülő bajnokság fő szponzora. A TVK futam helyett a XIII. versenyen egy egyéni futam – 1-30-7 km-es távokon – került beiktatásra. A leghumorosabb nevű csapatokat felolvasták a hangosbemondóba. A Lúdtalp, az Idétlonisták, a Köd utánam, a Papírforma nevek voltak a legfrappánsabbak.

1998
1998-tól 2002-ig
1998-2002

1998-tól 2002-ig évről- évre változatlan programmal zajlottak a sporTolna fesztiválok. A pénteki toronyfutások és tészta partik után szombaton reggel a legkisebbek 50m úszó, 500m kerékpár és 200m futó távjaik teljesítése után az újoncok, majd a gyermek és serdülő OB résztvevői vették birtokba a versenypályákat, évről évre növekvő létszámban. Utánuk szintén hagyományosan 14:30 órai kezdettel, 4 rajttal a spint OB-n indulók küzdöttek az elemekkel, egymással és önmagukkal. A szombat esti közös élménybeszámolók, sörözések, diszkók jó lehetőséget biztosítottak egymás jobb megismerésére, az ellazulásra. Itt teljesült az triatlonversenyzők vágya. Hiszen a versenyen úszás közben a kerékpározásra, a kerékpározás alatt a futásra, futás közben a holtág vízében való megmártózásra, egy kis árnyékos helyre és az esti sörözésre gondolnak. A verseny közben és a célban azt hangoztatják, hogy soha többet! Este pedig már azt kérdezik: Gyerekek, hol lesz a legközelebbi verseny? A kimerítő szombat éjszaka után fáradtan, de maximális odaadással áll mindenki az én-te-ő váltó versenyrajthoz, hiszen a csapatérdek ezt kívánja. Néhányan egyénileg vállalkoztak a váltó táv 1-30-7km teljesítésére.

1999-ben a XV. jubileumi versenyen a hagyományos programokon kívül meghirdetett Triatlonozz Velem Kettesesben! több száz résztvevőt hozott, ahol egy triatlonos a sportágba bekapcsolódni vágyóval ,barátjával illetve családtagjával együtt haladva teljesítette a 200m úszó, 3km kerékpáros és az 1km futótávot. Itt mindenki győztes volt, nem hirdettek külön eredményeket.

2003
2003-tól 2011-ig
2003-2011

2003-tól 2011-ig szinte változatlanok voltak a programok az előző évekéivel. Kivéve a vasárnap reggeli versenyeket, melyek az Aquatlon Országos Bajnokságokkal kezdődtek, az újonc, gyermek, serdülő és sprint távokon. Ezt követően indult a hagyományos én-te-ő váltó. Többen a szombati egyéni versenyt követően az Aquatlon OB-n és a váltóban is rajthoz álltak. Az összes indulói létszám 1500-2000 fő között mozgott az évek során.

2012
2012
2012

2012. évtől a Magyar Triatlon Szövetség szakmai bizottságának kérésére az aquatlon ob helyett a Mix-váltó Országos Bajnokság került be a programba, itt 2 lány és 2 fiú alkotta egyesületi csapatok tagjainak kellett egyenként teljesíteni az előírt úszó-, kerékpáros és futótávokat. Ezekben az években az újonc korosztálynál évről évre jelentős a létszámnövekedés. 2013-ban az elit sportolók a sprint távú ob-t a hagyományos egykörös kerékpározás helyett 3 körben teljesítették , a futást pedig 2 körben. Ezáltal látványosabb, követhetőbb lett a versenyük a nézők számára is.

2014
2014
2014

2014-ben már a XXX. verseny megrendezésére készül a SporTolna szervezőbizottság, reményeik szerint a múlt felidézésében és a rendezvény népszerűsítésében jó szolgálatot tesz az elindított új honlap.

Téli sporTolna

A SporTolna feljődése

Téli sporTolna 

A triatlon jellege miatt csak az év bizonyos hónapjaiban űzhető. Mivel sok a holt idény, a téli változat megrendezésén kezdtek el gondolkozni a szervezők. Az elsőre 1986 januárjában került sor. A korábbi rendezőbizottság kiegészült a Magyar Jégsport Szövetséggel. Az elképzelésben sí, korcsolya és futás szerepelt volna. Mivel az időjárás miatt nagy a bizonytalansági tényező, ezért a síelés helyett az úszást választották. A korcsolyázás 5000 m-es pályán zajlott volna, ezt 11 km-es futás követte volna, majd zárásként a fedett uszodában az 1500 m-es úszás. A versenyszámot egyéniben és váltóban is lehetett volna teljesíteni.

Az időjárás megtréfálta a szervezőket, a Holt-Sió nem fagyott be, így a téli triatlonból biatlon lett, a közel 100 induló többsége így is elégedett volt. Ők fogalmazták meg a verseny elnevezését: „Majd ha fagy”, ez nagy igazságot tükröz. A téli változatot még kétszer rendezték meg, ám a korcsolyázást soha nem tudták betenni a programba az enyhe időjárás miatt. Ennek ellenére nagy népszerűsége volt a viadalnak.

A SporTolna feljődése

A rendezvényeket a programok színesítésével, bővítésével egyre érdekesebbé, fesztiváljellegűvé változtatták a a szervezők . Az indulói létszám évről évre növekedett, ezzel megnehezítve a szervezők dolgát .

A versenyzők tájékoztatásának segítségére a szervezők egy kis programfüzetet nyomtattak. Az évek során ez egyre terjedelmesebb és színesebb lett. Az 1985-ös füzetben az útvonalvázlat mellett megtalálhatjuk a verseny rendezőit, a már említett 6 szervezetet és a szervezőbizottságot. Tolna megye történetéről is kaphattak új ismereteket a triatlonisták a rendezők köszöntő szavai mellett. Természetesen a programból megtudhatták a műsortervet az indulók. Már reklámmal is találkozhatunk, összesen hárommal. A következő évben mindezek kiegészültek: hogyan lehet óvást benyújtani, annak mit kell tartalmaznia, illetve a versenyzőnek milyen magatartást kell mutatnia, mit tekintenek büntetendő szabálysértésnek. 1987-ben már leírták az úszás, a kerékpározás és a futás útvonalát, ezzel is segítve az ábráról való tájékozódást. A SporTolna eddigi győztesei is méltó helyet kaptak itt. A verseny támogatóinak száma 21 volt. 1988-ban információt adtak az egyes sportágak teljesítésének feltételeiről. A Magyar Triatlon Egyesület tagtoborozó felhívása is itt jelent meg. Az 1993-as kiadvány részletesebb útvonalrajzot tartalmazott, külön-külön mindhárom számról. Jó tudni! rovatával fontos tájékoztatást adott a nevezőknek. A reklámoldalak száma harmincnégy. Útmutatást kaptunk a frissítésről a következő évben. A jubileumi füzetben 61 cég és kereskedő hirdetett. Terjedelemben és tartalomban a következő évi kiadványok hasonlóak.

Az eredeti versenyközpontot, a kis strandot hamar, 3 év után kinőtte a rendezvény. Előbb egy évig az üdülőközpont nagy parkolójába, majd a jelenlegi helyre, a kajak-kenu pálya céltornya környezetébe került a depóval együtt.