Sáthy István (1939-2022)

Sáthy István
(1939-2022)

Pista bácsi a magyar triatlon sport ikonikus alakja volt.

(Nem tévesztendő fiával, ifjabb Sáthy Istvánnal aki maga is kiváló triatlonversenyző, edző.) 

 

 A triatlon sportág  1984 évi hazai beindulásától  kezdve folyamatosan részvevője volt a hazai, illetve a nemzetközi versenyeknek.  Sorozatban nyerte korosztálya szenior bajnokságait, 1989-ben Portugáliában rendezett triatlon Európa  Bajnokságon kontinens legjobb 50 év feletti versenyzőjének bizonyult, Quadriatlonban (úszás ,kajakozás ,kerékpár, futás)  Ibizán világbajnoki címet nyert. Hétszeres  Ironman volt.

 A  munkával és sporttal töltött éveket követően nyugdíjba vonulása után  1998-ban Budapestről   Szekszárdra költözött, itt telepedett le. Gyermekekkel kezdett foglalkozni, tanítványai több országos érmet nyertek. Fadd-Dombori, a Duna holtága  jelentette számára a kikapcsolódást, a felüdülést, a nyár folyamán a tanítványaival folyamatosan itt edzőtáborozott.

A holtág volt életében a kedvenc helye, halála után végső nyughelye.

Életútja, a magyar triatlonhoz és Fadd-Domborihoz való kapcsolata okán méltán jutott a Magyar Triatlon Szövetség Elnöke és a SporTolna Triatlon Fesztivel vezetője arra a közös elhatározásra hogy a a Fadd-Dombori triatlon fesztivál a legnépszerűbb versenyszámát a sprint futamot  Sáthy Istvánról nevezzük el.

Sáthy István életútja

Már kisgyerek korában is mozgás szeretete vezényelte. Budapesten Kőbányán éltek, sokat futkározott a lakótelepen, futócipő híján édesanya tűsarkú cipőjéről levágta annak sarkait. Testvére hatására evezni kezdett, majd a  Postás SE kajak-kenu szakosztályának lett a versenyzője, ahol a nulláról  szerveztek egy jól működő szakosztályt. Ez az idő  volt a magyar kajak- kenu sport indulása, fellendülése.

A családjukat 1952-ben vidékre telepítették, ekkor kénytelen volt abbahagyni a versenyszerű sportolást. A fővárosba való visszakerülése után sikerült az evezősökhöz visszatérnie.  Kimagasló eredményeket nem, de dobogó közeli helyezéseket  ért el . A sorkatonai szolgálat teljesítése alatt lehetősége nyílt úszóversenyeken is részt venni.

Leszerelése után megházasodott, három fia született, akiket a KSI-be vitte le úszni, ahol sokat tanult  Széchy mester munkáját figyelve. Próbálkozott búvár úszással, 16 méter volt a legmélyebb merülése a Fekete tengerben.1978-ban az „Aranyjelvényesek Olimpiai Mozgalom” visszatérítette az „igazi” sportokhoz az úszáshoz, futáshoz,  kajakozáshoz. Minden eseményen rész vett, sikerült is jutalmul a Moszkvai olimpiára kijutnia. Ebben az időben a napi  futás adagja 8- 16 kilométer volt. Többször teljesítette a maraton távot, három alkalommal  3 órán belül. Résztvevője volt az első Vasi Vasember Triatlon versenynek, ezt követően  a futóversenyek mellett a triatlonok  teljesítése töltötte ki hétvégéit .

A lakóhelyén  megalakította a „Vörös Róka” futó és triatlon egyesületet .Lelkes kis csapatuk alakult 6-8 éves gyerekekből , akik a mai napig sportolnak, összejárnak. Ugyan ez mondható el szekszárdi tanítványaira is. Tevékenységéért  az „Ifjúságért „ díjjal tüntették ki .Különleges képessége volt a közösségek, ezek összetartozásának építéséhez.