A megfázás és az influenza szezon előtt ismerkedjünk meg a testmozgás, és az immunrendszer működése közötti kapcsolatról. Brit tudósok megvizsgálták, hogy a triatlon hogyan hat az immunrendszerre, és azt is megtudhatjuk, hogy hogyan előzhetjük meg a betegségeket egy nagy verseny vagy hosszú edzésnap után.

Edzőként az egyik leggyakoribb kérdés, amit feltesznek nekem – különösen az őszi, téli hónapokban – az az, hogy „10km ebben a hidegben? Holnap egész nap esni fog … mi lesz, ha megfázok?”

Ez a kérdés az elmúlt néhány évben különös jelentőséget kapott a COVID megjelenésével. A sportolók sokkal jobban odafigyeltek mindenre, ami hajlamosabbá teheti őket arra, hogy megbetegedjenek.

A megfázásos és influenzaszezon közeledtével nézzük át, hogyan hat az edzés a versenyzés a triatlon, a szervezet immunrendszerére, és hogyan maradhatunk egészségesek.

Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa, egy adott antigén hatására kialakuló, az esetleges fertőzés elleni védekezésben résztvevő sejtek, szövetek és szervek együttese. Ennek a szervrendszernek a működése az immunitásban nyilvánul meg. Ennek a szónak jelentése: védettség, mentesség.

Más szóval, az immunrendszer arra van beállítva, hogy felismerje a betolakodókat és segítségével le birkózza őket.

A Sport Sciences for Health című szakfolyóiratban nemrégiben megjelent egy átfogó cikk arról, hogy hogyan viszonyul egymáshoz a sportolás és az immunrendszer működése.

Az e területen végzett kutatások kimutatták, hogy azoknál, akik rendszeresen sportolnak, a hideg évszakokban általában alacsonyabb a légúti fertőzések aránya. Konkrétan a testmozgás ebben az összefüggésben a napi közepes intenzitású (a VO2 max 60-80%-ának megfelelő) tevékenységet jelenti, ami a felső légúti fertőzések 20-30%-os csökkenéséhez vezet a megfázásos és influenzaszezonban.

Az a mechanizmus, amellyel a testmozgás a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet javítja, a nyálban és a légutakban lévő specifikus immunglobulin mennyiségének növelése révén áll fenn.

Immunglobulin A (IgA) a vérben a nyálkahártyák felületén található. Az IgA feladata a nyálkahártyákon bejutó kórokozók elleni védelem a komplement rendszer aktiválásával és gyulladásos reakciók kiváltásával. Az IgA csak egy viszonylag szerény első védelmi vonalat biztosít, de ha ennek az immunglobulinnak a szintje magas, akkor fokozott védelmet jelenthet.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a rendszeresen, mérsékelt intenzitással sportoló férfiak és nők nyál-IgA-szintje jelentősen magasabb, mint a megfelelő, ülő helyzetben lévő kontrollcsoportoké.

Testmozgás és betegség

Ezen a ponton fontos hozzátenni, hogy az immunfunkció szintje nem az egyetlen tényező abban az egyenletben, amely meghatározza, hogy egy sportoló megbetegszik-e vagy sem. A légzőszervi megbetegedés kialakulásához az egyénnek nemcsak fogékonynak kell lennie, hanem ki is kell téve lennie.

Amint azt a COVID (és minden fertőző betegség) esetében láttuk, a fertőzés hatékony megelőzésének egyetlen módja az, ha egyszerűen nem engedjük meg a fertőzésnek való kitettséget.

Sportoljunk, mert sportolni jó. 🙂