Miért menj el edzeni a két ünnep között? Az ünnepek időszakában a legtöbben hajlamosak vagyunk egy kicsit lazítani. Mikor, ha nem most engedjük meg magunknak a pihenést? A lakás melegét élvezve fogyasztjuk a töltött káposztát, sült kacsát, bejglit anélkül, hogy észrevennénk, milyen lehetőséget szalasztunk el az otthoni kényelemmel.

Ezer és egy érvvel lehetne indokolni, hogy miért ne menjünk el edzeni az ünnepek közötti időszakban. Sőt, még a mindennapokban sem túl nagy kihívás ezt megtenni. Ma például én sem voltam az uszodában, mert úgy éreztem, hogy fáradt vagyok – egy kis koffein és akaraterő segítségével könnyedén elmehettem volna, de végül a lustaság győzött. Ember vagyok, előfordul. Az ünnepek alatt azonban könnyen túlságosan is engedhetünk a kényelemnek. Szünet van, úgyis szükség van pihenésre, regenerálódásra, stb…

Pedig nézhetnénk ám ezt más oldalról is.

1.: Tele vagy kajával, a tápanyagok csak úgy zubognak a testedben.

Oké, nem feltétlen minőségi tápanyagok (tisztelet a kisszámú kivételnek), de ez egy óriási sansz arra, hogy ezeket a tápanyagokat, ezt az anabolikus fröccsöt a megfelelő helyekre irányítsad – az izmaidba. Lássuk be, ha nem „mutatsz utat” a megemésztett, feldolgozott kacsának és bejglinek, akkor azok a zsírraktárak felé veszik majd az irányt (mennyiség függvényében, természetesen).

Ugyanakkor, ha sportolsz egy jót, ezek a tápanyagok – azok minőségének függvényében, természetesen – jó helyre kerülnek. Kocogj egyet a szabadban, ússz egy jót, most úgyis kevesen vannak a medencében. 🙂

2.: Mindannyiunknak ismerős az érzés, amikor egy jobb zabálás után nem vagyunk olyan nagylegények, mint közben. Az életkorral ezek az alkalmak szaporodnak – kákabélű tiniként még bármi lecsusszan, hírmondó sem marad utána.

Az edzésnek megvan az a csodálatos hatása, hogy nemcsak a sportolás közben, hanem utána is felgyorsítja az anyagcserét, növeli a szervezet kalóriafelhasználását. Tehát eddz, hogy ne dőlj be a túlzott zabálásnak! Nem mondom, hogy diétázd végig az ünnepeket is – de ha nem teszed, akkor azt viszont tedd meg, hogy az anyagcserédet megpörgeted.

Nem kell sietni, jó eséllyel szabin vagy, használd ki. Hányszor történt meg évközben, hogy eltervezted az edzést, de valami elfoglaltság miatt lemondtad? Hogy szívesen edzettél volna, de az előre megtervezett edzésterv vagy a túlzott edzéstől való félelem miatt inkább elhagytad, és átváltottál a mindennapi teendőidre? Ki tudja, mi maradt benned akkor … Nos, most van rá alkalom, hogy kiderítsd!

Nincs szükség sietésre. Ha szabadságon vagy, vagy iskolai szünet van, könnyedén időzítheted az edzéseidet úgy, hogy ne kelljen utána rohanni sehová. Jó eséllyel tudsz pihenni, eleget aludni, és ott van a korábban említett tápanyagdús állapot.

Nem utolsó sorban itt az ideje felkészülni a 40. Fadd-Dombori Triatlon Fesztiválra. 🙂

Várunk szeretettel a rajtvonalon.