1986. augusztus 16-17-én rendezték meg a következő, II. SporTolnát. A cél az volt, hogy a sikeres versenyszámokat tovább folytassák, és valami újdonság is bevezetésre kerüljön. A távokat kissé megváltoztatták: a minit: 1-25-5 km-re, a váltót a nőknél 2-45-10.5 km-re, a férfiaknál 4-90-21 km-re. Újdonság volt a csak férfiaknak megrendezett egyéni verseny 4-90-21 km-es távon és a gyerekek pajtás triatlonja. Az ifjak versenyét a Magyar Öttusa Szövetség is támogatta díjakkal. A gyerekversenyek beindításának ötletét az adta, hogy az ide szükséges kitartás, bátorság, a versenyláz nyújtotta pszichés élmény egyfajta sportos szemléletű indíttatást adhat a jövő generációjának. Valamennyi induló a verseny végén ajándékot kapott. Nevezési díjat nekik nem kellett fizetniük. A 200 m-es úszást a biztonságos vízmélységben a strandon rendezték, ezt a 3 km-es kerékpározás és az 1 km-es futás követte. A legifjabb korosztálynál a fizikai képességek próbáját egy elméleti és gyakorlati KRESZ vetélkedő előzte meg.

A sprint versenyen indulóknak 200 Ft-os nevezési díjat kellett fizetni, amiért minden nevező emblémázott törölközőt kapott ajándékba. A megmérettetésen részt vettek Mizsér Attila és Maracskó Tibor öttusa világbajnokaink, hogy ez által is tovább népszerűsítsék a triatlon sportágat. Mizsér saját bevallása szerint a kerékpározásban járatlan volt. Ezt bizonyította sajnálatosan az, hogy az utolsó kanyart túl nagy sebességgel vette be, s a kerékpár ledobta őt. Az est folyamán öttusázóink videofilmes élménybeszámolót tartottak az év öttusa-világbajnokságról, ahol Attila világbajnok lett. Schirilla György, aki évek óta a jeges Duna átúszását űzte, közreműködött a szervezésben. Sátrában bárkinek rendelkezésére állt saját készítésű kenőcseivel és frissítőivel, akit gyúrni, masszírozni vagy ápolni kellett.

„Egy ilyen szintű verseny megrendezése nehezebb, mint egy teljes műsorú női-férfi atlétikai versenyé. Ennek ellenére a rendezők kitettek magukért, úgyhogy a sportolóknak nem lehet okuk a panaszra. Egyébként nagyra értékelem a tömegsport mozgalmakat, hiszen az eltespedt magyarság nagy részét sikerül ilyen alkalmakkor felrázni kábultságából. Az atlétikát a sportok királynőjének nevezik, véleményem szerint a triatlon megérdemli a sportok királya kitüntető címet”- nyilatkozta Schirilla.

Az eseményen összesen 445 fő, közöttük 97 hölgy indult, 170 a mini távon és 63 a hosszú távon, 44 a pajtás versenyen valamint 56 csapat a váltóban.

Szombat este kocogásra hívták a vendégeket, a nézőket, az üdülőket. A szervezők véleménye szerint a ma kocogójából a holnap triatlonistája lesz. A verseny legfiatalabb versenyzője 9, a legidősebb 72 éves volt. A szervezők mintegy 50 vállalattól, intézménytől kaptak támogatást. Ilyen érdeklődés reményében az 1987-es rendezvényt már egy hetesre tervezték.

 

Eredmények: II. SporTolna 1986