Az emberi test idővel változik, és a középkorúak gyakran szembesülnek izomvesztéssel és zsírnövekedéssel. Az anyagcsere lassulása miatt ezek a problémák elkerülhetetlenek. Tudományos kutatások megerősítik, hogy a rövidebb távú, de magas intenzitású edzések előnyösek lehetnek a triatlonisták számára az életkor előrehaladtával.

Az életkorral járó változások arra sarkallják a sportolókat, hogy olyan edzésmódszereket alkalmazzanak, amelyek javítják a kondíciót, állóképességet és az egészséget. Azonban nem minden edzésforma azonos. A legfrissebb kutatások szerint a sprinttávú triatlon lehet a tökéletes megoldás a középkorú sportolók számára.

Míg a hosszú, lassú futás növelheti a zsírégetést, kevésbé támogatja az izomerő és az izomfejlődést. A sovány izomzat kialakítása létfontosságú, mivel meghatározza a szervezet anyagcsere-erejét.

A kutatások szerint a középkorú sportolóknak a nagyobb intenzitású edzések két-három váltakozása alacsonyabb intenzitású erőfeszítésekkel és erőnléti edzéssel segíthet az anyagcsere felgyorsításában. A sprint távú triatlonra való felkészülés optimális esetben keresztedzéseket is tartalmaz, amelyek több izomcsoportot mozgatnak meg, és csökkentik a túlterheléses sérülések kockázatát.

Karen Smyers, egykori világklasszis versenyző és edző, szerint a sprint távú triatlon edzésterv ideális egyensúlyt teremt a nagy intenzitású intervall edzés, az aerob állóképességi munka és az erőnléti munka között. Mindez a fizikai és mentális egészség szempontjából is fontos.

Mivel a rövidebb és keményebb távok előnyösek lehetnek az idősebb sportolók egészségének, a sprint távú triatlon lehet a tökéletes gyógyszer a 40 fölötti sportolók számára.

Készülj fel a 2024-es jubileumi SporTolnára. 40 éves tapasztalattal a hátunk mögött, nem hibázhatunk. 🙂 #Faddontali #40évesaSporTolna

forrás: https://www.triathlete.com/