Évek óta a Fadd-Domboriban rendezik meg az Egészségügyi Dolgozók Triatlon Országos Bajnokságának. Az idei év versenye Dr. Sipos Andrea, a közelmúltban elhunyt doktornő emlékének szentelődött. Andrea és a rendezvényen őt méltató Dr. Póka László a hazai orvos triatlon egyik kezdeményezői voltak, és kiemelkedő szerepet játszottak a hazai orvos triatlon bemutatásában, népszerűsítésében.

Az Orvosok Lapjában megjelent felhívás hatására több olyan egészségügyi szakember is érdeklődni kezdett a sportág iránt, akik eddig még sosem próbálták ki a triatlont.

Az idei, XXXIX. Sportolna Triatlon Fesztiválon ők is kipróbálhatták magukat, megtapasztalva a 750 méteres úszás, a 20 kilométeres kerékpározás és az 5 kilométeres futás kihívásait. Rájöhettek, hogy család és a hivatás mellett is fel lehet készülni egy sportversenyre, és számos sikerélménnyel gazdagodtak. Azok számára, akik nem szerettek volna futni, mint például Dr. Nedók Pál háziorvos, az Aquabike nyújtott alternatív sportolási lehetőséget, amely úszásból és kerékpározásból áll.

 

„1987-ben ismerkedtem meg a triatlonnal. Lenyűgözött, hogy egy sportág három, önmagában is nagyon kemény sportot ötvözhet. Gondoltam, kipróbálom. Az első versenyemen a kerékpár végéig jól ment, de a futásnál az inkvizíció kerékbe törésének kínjait éltem át. Aztán nagyon megtetszett és megszerettem. Azóta is tart a szerelem és csinálom. Illetve csinálnám, mert sajnos a térdeim már nem bírják a futást.

Az idei Sportolna Triatlon Fesztivál előtt a főszervező, Czencz Péter felhívta a figyelmemet, hogy egy könnyített versenyszám is lesz, Aquabike néven, nevezzek be rá. Vízibicikli, kérdeztem viccesen? Természetesen nem, hanem úszás és kerékpározás, a futás nélkül. Ez nekem kapóra jött és neveztem. Nagyon élveztem, hogy térdfájdalmam ellenére is versenyezhetek. Ajánlom mindenkinek, akinek gondja van a futással.

 

Dr. Nedók Pál
háziorvos

 

„Dr. Harbula Ildikó vagyok belgyógyász-háziorvos Fejér megyében dolgozom és élek.

Mindig sportoltam, nagyon sok sportot kipróbáltam, de végül amellett maradtam, amihez csak egy pár futócipő kellett. Később a gyerekeimet úszásra kezdtem vinni, ekkor jött az az érzés, hogy én miért is ne úszhatnék, amíg ők is. Így a bakancslistás úszástanulásba kezdtem. Rendszeressé vált mindkét sport az életemben. A biciklizéshez pedig a házunk előtt elhaladó Balaton -Budapest bringaút adta meg a lendületet, de ezt mindig is gyakoroltam, mivel kis faluban élünk, legegyszerűbb a bringás közlekedés.

4 évvel ezelőtt olvastam először az Orvosok lapjában a Fadd-Dombori Orvos Triatlon OB-ról. Ekkor elhatároztam, hogy néhány utcai futóverseny után kipróbálom amatőrként ezt a sportot. Mivel az úszás nem az erősségem, félve vágtam neki, de a többi versenyző, leginkább az amatőrök nagy segítséget adtak, majd mountain bike kerékpárommal vágtam neki a 19km-nek és végül a futásnál hoztam fel kicsit magam. Nagyon örültem, hogy végig csináltam, igaz 2 óra alatt. Évek alatt javult a bringám, az úszás tudásom, így ebben az évben már 1óra 38 perc alatt célba értem.

Örülök, hogy egymást bátorítva küzdünk végig, nagy tömeget megmozgat ez az igazán jó hangulatú, szép környezetben levő verseny.  Nekem a sport és a kert jelenti a munka utáni stressz levezetést, kikapcsolódást. Nem edzek kifejezetten triatlonra, mikor mire van időm és lehetőségem.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki, ha érez magában egy kis elszántságot és mindhárom sportot gyakorolja, akkor ne féljen, vágjon bele egyszer és utána már nehéz lesz kihagyni ezt az évről évre július végén megrendezett versenyt.”

Dr. Harbula Ildikó
belgyógyász-háziorvos

Azoknak, akik inkább az egyéni kihívásokat preferálják a labdajátékokhoz képest, és élvezik saját határaik feszegetését, javasoljuk, hogy készüljenek fel a jövő július 27-én megrendezésre kerülő megmérettetésre.

A versennyel kapcsolatos részletek, edzéstervek, felkészülésre támogatások, eredmények elérhetők a www.sportolna.com weboldalon. Reméljük, hogy ezen írásokkal is növelni tudtuk a jövő évi esemény iránt érdeklődők számát!

Czencz Péter
versenyigazgató