Két kerékpárversenyző, Spanicsek Tünde és moszkvai olimpia egyéni mezőnyversenyében negyvenedik helyen záró Halász Zoltán diadalmaskodott az első SporTolna egyéni és csapatváltó triatlonversenyen.

A verseny ötletgazdái szabadidősport-akciónak szánták a viadalt, de több jól csengő nevű sportoló is kipróbálta a komoly erőfelmérőnek számító sportági felosztást. Czencz Péter főszervező meghívásának eleget téve a Szekszárdi Szövetkezeti Spartacus kerékpárosai is elindultak az 1985. augusztus 3-4-én lebonyolított megméretésen. S mivel a bringások erőnlét és akarat terén nem állnak rosszul, borítékolható volt jó szereplésük sprint távon.

„Abban biztos voltam, hogy a kerékpározással és futással nem lesz problémám – mondta a női győztes Spanicsek Tünde. – Úszásban azonban soha nem voltam jó, csak mellúszást tudtam. Voltak elvárásaim magammal szemben, mert győzni szerettem volna, de tartottam az úszástól.”

Tünde nem véletlenült tartott az első számtól. A triatlonban az úszást a legnehezebb jól csinálni, ez igényli ugyanis a legmagasabb fokú technikai tudást a három szám közül.

„Az elsők között rajtoltam, de aztán egyre hátrébb kerültem – tette hozzá Spanicsek Tünde. – Alig haladtam, körülöttem úgy csapkodtak, hogy szinte állandóan víz alatt voltam és levegő után kapkodtam. Majdnem az utolsók között jöttem ki a vízből, a partra lépéskor rogyadoztak a térdeim.”

Tünde Domboriban szembesült a multisport sajátosságaival, mármint, hogy úszás után rögtön bringára kell szállni.

„Ahogy a csövön kifért tekertem, mert tudtam, hogy csak ebben a számban tudom ledolgozni a hátrányomat – közölte Spanicsek Tünde. – Amikor a bringával beértem és elkezdtem futni, még nem tudtam, hogy mennyivel vezetek, de minden energiatartalékomat mozgósítottam. A futó útvonal fordítója után már biztos voltam a győzelemben, mert szembe csak fiúkkal találkoztam. Közel negyven év elteltével is sportmúltam egyik legkedvesebb emlékei közé tartozik a Fadd-Dombori erőpróba.” Tünde egy évvel később is elindult a viadalon, akkor meg kellett elégednie az ötödik helyezéssel.

A Szekszárdi Spartacusból tíz bringás indult a versenyen, közülük a kiváló kerékpáros és futó Halász Zoltán volt a legnagyobb név.

„Zoli úszása kritikusan alakult, az utolsók között úszott, ekkor kétséges volt, hogy a nagy célt, a győzelmet sikerül-e elérnie – nyilatkozta Schneider Konrád, az 1983-ban az év országúti kerékpárversenyzőjének választott, többszörös válogatott bringás edzője. – Kerékpáron már megmutatkoztak Zoli kiváló képességei. Megszerzett előnyét a futásnál megőrizte, így megszerezte Szekszárdnak az első SporTolna egyéni győzelmet. Versenyzőm sokoldalúságát mutatja, hogy pályafutása alatt több szakágban is bajnoki címet tudott nyerni. Kiváló hegyi menő volt, a pálya ideális volt számára, egy dombos kerékpáros szakasz kijelölése még technikásabbá tette volna. A győzelmét nem kell magyarázni. Kedvezett versenyzőimnek az is, hogy az első évben úszásban kevesebbet (500 m), kerékpározásban többet (25 km) kellett teljesíteni az 5 km-es futás előtt.

1986-ban hosszabb távon Halász 15., Tünde mini távon 6. helyen végzett. A versenyt a hazai triatlonsport etalonja, Kropkó Péter nyerte.

A Szekszárdi Szövetkezeti Spartacus edzője, Schneider Konrád váltóban állt rajthoz az első SporTolnán: Paszler Józseffel és Mecseki Jánossal az oldalán az ötödik helyen fejezte be a 2.5 km úszásból, 90 km kerékpározásból és 21 km futásból álló Én-Te-Ő csapatversenyt, ami sporttörténeti pillanat volt, hiszen először rendeztek ilyet az országban.

Halász Zoltán 2022-ben hunyt el, 62 éves korában.

 

 

„BL”