A korábbi öttusázóból a szövetség elnöke lett

A Magyar Triatlon Szövetség első elnöke, Maracskó Tibor több alkalommal vett részt a SportTolna Triatlon Fesztiválon.

A volt elnök nem outsiderként indult a versenyeken, hiszen azt megelőzően öttusában ért el kiváló eredményeket. Az olimpiai és világbajnoki érmes sportolót magába szippantotta a triatlonversenyek légköre, hangulata.

1985-ben meghívtak az első Vasi Vasemberre, hogy legyen egy híres sportoló az indulók között – mondta Maracskó Tibor. – Szombathelyen ismerkedtem meg a sportággal és Czencz Péterrel, aki meghívott Fadd-Domboriba vendégnek. Így kerültem a sportág vérkeringésébe.”

Az 1989-ben megalakult sportági szakszövetség első elnöke a hallgatólagos szabály alapján – a jelölt jó kapcsolatokkal rendelkezzen – került az elnöki pozícióba.

A sporttörvény lehetővé tette, hogy amatőr egyesület szakszövetséggé alakuljon. Egyedüli elnökként nem a politikából, és nem az üzleti szférából érkeztem, hanem a sportból – tette hozzá Maracskó Tibor. – Az 1960-as években indult sportiskolai rendszer adta az ötletet: sikerült egy jó versenyrendszert kialakítani lefedve az egész országot. Sok lelkes szülő, amatőr sportvezető segítette a munkánkat.  Baranyai László, dr. Herr Gyula és Czencz Péter személyében nagyon jó segítőim voltak, élen jártak a szervezésben. A diáksport fejlesztése annyira jól sikerült, hogy volt olyan esztendő, amikor az ifjúsági korosztályban több triatlonos versenyzett, mint a futballban. Az öttusa után jó kihívás volt a triatlon, büszke vagyok arra, hogy 1989-től 1996-ig a szövetség első embere lehettem.”

Az egykori sportvezető a ’76-os montreáli olimpián bronz-, a ’80-as moszkvai ötkarikás játékokon ezüstérmet nyert csapatban. Világbajnokságon Mexikóvárosban (1975) aranyérmet szerzett. Maracskó Tibor évente több triatlonversenyen is elindult, példát mutatva a többi sportvezetőnek.

„Fadd-Dombori, Tiszaújváros, Balassagyarmat és a Vasi Vasember etalonként és követendő példaként szolgált – ismertette Maracskó Tibor. – Legalább egyszer mindegyiken részt vettem. Az úszás és futás miatt előnyben voltam. Edzeni nem edzettem a versenyekre, emlékezetből indultam.

Az öttusalegenda hangsúlyozta, az öttusához hasonlóan a triatlon is összetett sportág. A számok koordinálása nem könnyű. Úszó-, kerékpár- és futóedzők dolgoztak, de olyanok nagyon kevesen, akik a három sportágat edzéseken tudták súlypontozni. Az, hogy a sportoló mindhárom számban javuljon, tartani tudja a szintet, a gyengébb számában pedig fejlődjön, embert próbáló edzői feladat.

„Úgy gondolom, az elnöki ciklus zárásaként megvalósíthattam az elképzeléseimet – értékelt Maracskó Tibor. – Örülök, hogy aktív részese lehettem a sportág népszerűsítésének. 1990-1996 között több korosztályos Európa-bajnokságot rendezhettünk, a folyamat csúcspontjaként pedig 2010-ben Magyarország volt a triatlon világbajnokság házigazdája.”